17 Ekim 2017 Salı

''SİMSİYAH'' gürültü...

Siyah Gürültü Karma Sergisi, 9 Eylül – 18 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilir. Serginin küratörlüğünü Ekmel Ertan ve Işın Önal yapmıştır.

Katılan sanatçılar; Burak Arıkan, Servet Cihangiroğlu, Didem Erk, Richard Jochum, Cengiz Tekin, Anna Vasof, Mirko Lazovic.

Sergi, ses ile sessizlik arasındaki karmaşık ilişkiyle bağlantılıdır, sanatsal ifade aracı olarak ses, birbirinden farklı alanlarda dönüşüme, işleve, işlevsizliğe, şiirselliğe, anlamsızlığa odaklanmıştır. Ses ve sessizliğin doğurduğu geniş çağrışım harekete geçerek toplumsal referansları olan işler ile izleyici arasında iletişim kurmayı amaçlamaktadır. Ses ile sessizliğin sergi de iç içe olduğunu görebilmekteyiz. ‘‘Ses sessizliğin, sessizlik ise sesin üst kümesidir.’’ (akbanksanat.com, 15.10.17)
Sergi teması ve dizaynı çok daha sade, yalın bir görünüme sahip olduğu gözlemlenmiştir. Sergi içinde karanlık bölmede dönen videonun verdiği sesin doygunluğu mekan içine hareketlilik katmıştır. Sergi adından da anlaşılabileceği gibi mekanın konsepti siyaha yoğunlaşmış ve insanların görüntüden çok ses odaklı hareket edebilmeleri de amaçlanmıştır. Değişik işler ve değişik temalarla ilgilenen Akbank Sanat’ın düzenlediği Siyah Gürültü, sade ve yalın bir anlatımlı sergi dilini kullanmıştır. Hiçbir eser birbirini örtmeden gayet öz bir biçim oluşturmuştur. Video çalışmalarından Servet Cihangiroğlu’nun ''Annemin Kış Manzarası'', 2016 işinde ilgi çekici nokta ise; ‘‘Videonun neredeyse hareketsiz gibi görünmesidir. Annesin bütün kış boyunca gördüğü manzarayı sesin ve sessizliğin ifadesi olarak ele alıp kaydetmiş ve izleyiciye sunmuştur.7 dakikalık videoda kullanılan kamera amatör bir kamera olmakla birlikte, gün ışığı kayboldukça kamera odak kaybetmektedir ve gidip gelmeye başlamaktadır. Bu da işe arıza efekti katmaktadır.’’ (unlimitedrag.com, 15.10.17)


Serginin olumsuz yönü ise, yaz döneminden sonra yapılan ilk sergiye göre Kaf Dağı’nın Ardında temalı Arter sergisi kadar ilgi odağı olmamasıdır. Diğer Akbank sergilerine göre yaz dönemi sonrası ilk sergiye göre fazla pasif kalmıştır. Markasını getirmiş olduğu ilgi gözlemlenmiştir. Belki de önemli olan günümüz sanatında bu noktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SUSIE MACMURRAY

GARİP MEYVE...  AKBANK SANAT  Akbank Sanat 25. yıldönümü kapsamında İngiliz sanatçı Susie MacMurray 'i ağırladı. Küratörlüğünü Ha...