15 Ekim 2017 Pazar

CANAN ''KAF DAGININ ARDINDA''

"Bir varmış bir yokmuş, zümrütten yapılma, dünyayı çevreleyen, cinlerin ve perilerin yaşadığı bir KAF DAGI varmış. Kökleri, dünyanın üzerinde durduğu kaya'ya ulaşırmış.''

Canan'ın sergisine tema olan Kaf Dağı, Fars mitoloji temalı ve aynı zamanda Arap masal edabiyatında önemli yeri olan,eski İran'da Elbruz Dağı'nda gelişen, yeryüzündeki dağların anası olduğuna ve tüm dağların dalları ile damarları olduğuna inanılan kutsal bir motiftir. 

Küratörlüğünü Nazlı Gürlek'in yaptığı sergi, Arter'de 24 Aralık'a kadar devam ediyor.  Feminist sanatçı Canan'ın sergi için özel ürettiği eserleriyle gayet toplumumuz için dikkat çekici ve akıcı bir sergi hazırladığını görebilmekteyiz. Cin ve perilerin ezoterik halleri serginin bu kadar göz önünde olmasını ve insanlara konu ve temanın daha rahat ulaşmasına vesile olmuştur. Arter'in üç katına yayılan sergi evrenin yayıldığı üç kat yani; Cennet katı (kat 0), Araf (Kat 1) ve Cehennem (Kat 2) kavramı üzerinde yoğunlaşmıştır. Sanatçı için bu sergi, varlıkların yaşadığı, düzeni ve inanışları zorlayan bu canavarların bir bütün içinde oluşunu ele alıp buna ithafen; düzenin karşısında duran cinsel, zihinsel ve fiziksel farklarla birlikte içinde hapsolduğumuz bu sistemde özgürleşme umudunun varlığını da içinde bulundurmaktadır. Kendi bedenini de eserlerinde kullanan sanatçı, gayet cesaretli ve alışılagelmişin dışında bir tepki ortaya sermiştir. 

Sergi için özel ürettiği Ay Işığında Yıkanan Kadınlar (2017), doğa ve dişi gücü ritüelle birleştiren bir videodur. Marta Koyu'nda çekilen video 1980'lerde yaşamış, özgür ruhlu, denize çıplak giren ve bu yüzden baskı altına alınan, dedikodu konusu olan ve baskılara dayanamayıp hayatına son vermiş bir kadından ismini alan bir koydur. Videoyu içselleştirmemin sebebi ise; huzurlu ve de rahat hissetmemi sağlıyor olmasıdır. Çırılçıplak olan kadınların üzerindeki rahatlık ve duruluk doğanın bir parçası olduğumuzu tekrar hatırlatan bir niteliğe sahiptir.



''Çeşme (2000)'' isimli video ise, sanatçının hamilelik sırasında ürettiği ''Kibele'' teması ile birlikte, bereket ile bütünleşmesini konu almıştır. Video da kendi bedenini kullanması etkileyeci sebeplerden bir tanesidir. Kadının kutsallığını rahat ve gayet içten gözlemlememize olanak sağlamıştır.



Feminist temaları da barındıran sergi, cinler, periler, ejderhalar, insanlar, tanrılar, tanrıçalar, imgeler, semboller,ışık-gölge, iyi-kötü, içsel-dışsal, gerçeklik-hayal, aydınlık-karanlık gibi ikiliklere dayanmasıyla beraber, bir çok kültürü de barındırdığını görebilmekteyiz. Sergi Yunan mitolojisi, Kuzey mitolojisi ve Fars mitolojisinin de yer aldığını ve sınırların aslında hayallerimiz ve beynimizin bütünü olduğunu, Cennet'in dünyevi, Araf'ı bir geçiş, Cehennem'i  ise korkularımız ile özdeşleştirebileceğimizi vurgulamaktadır.    

Kaynak: https://www.msxlabs.org/forum/mitoloji/329277-kafdagi-efsanesi.html 15.10.17
              http://www.arter.org.tr/W3/?iExhibitionId=69 15.10.17


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SUSIE MACMURRAY

GARİP MEYVE...  AKBANK SANAT  Akbank Sanat 25. yıldönümü kapsamında İngiliz sanatçı Susie MacMurray 'i ağırladı. Küratörlüğünü Ha...