17 Ocak 2018 Çarşamba

SUSIE MACMURRAY

GARİP MEYVE... 

AKBANK SANAT 


Akbank Sanat 25. yıldönümü kapsamında İngiliz sanatçı Susie MacMurray 'i ağırladı. Küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman'ın yaptığı serginin ana teması, sanat-kadın ikilisinin bütünleştirilerek eksik ve tamamlayıcı unsurların irdelenmesini konu almakta. Sanatçı, insana tanıdık olanın yabancılaşmasını, yakınken uzak olanı, insan ve bilinç dışını mit ilişkileriyle kurulan bağ ile aktarmaktadır. 
Mitler, insanoğlunun en derin korkularını, istek ve arzularını ezoterik bilgilerle entegre ederek, imgeler oluşturmaktadır. Bu sebepledir ki sanat ve mitoloji ilişkisi önemlidir. MacMurray'in kurduğu bu ideolojik ilişki ile sanatseverlere, mitlerde yer alan kadın kahramanlar ve canavarlar, sanat-kadın ikilisi bağlamında yansıtılmıştır. 
Kavramsallığın ve mitolojinin ön planda olduğu sergi de Medusa adlı çalışma oldukça ilgi görmektedir. İzleyicinin de müdahale edip, bilinç altını yansıtabildiği eserde, güzeller güzeli Medusa karakterinin canavara dönüşmesi, gördüğü toplum baskını ve işkenceyi yansıtmaktadır. Güzelliği başına bela olan Medusa'nın Athena tarafından her bir saç telinin yılana dönüştürülmesi, eser de yılanların ayak uçlarında bulunması ile betimlenmiştir. Karakterin güzelliği, bir canavara dönüşmesine ve ayak bağı olmasına sebebiyet vermiştir. Bu sebeple sanatçının üzerinde durduğu konu ile irdelenmektedir.




Eserlerde, mitlerden yararlanılarak seçilen karakterle, kırılgan ve güçlü olabilmenin kadın üzerinden değerlendirilmesi ve ikililiklere çok fazla yer verildiği görülmektedir. 
Bu ikililiklerin, güç ve kırılganlığın imgelendiği çalışmalardan diğeri ise serginin de adını aldığı Garip Meyve'dir.


Elmaya benzerliği ile dikkat çeken eserde dikenli tel ve kadife kullanılmıştır.Yunan mitolojisinde, üç güzel tanrıçayı birbirine düşüren altın bir elmadır. Yaratılış mitlerinde geçen insanın cennetten kovulmasına sebebiyet veren yasak meyvedir. Bilinen en önemli masallarda değişim öncesi kahramanı olarak kullanılması ve Herakles'ın Altın Elma' sı gibi pek çok mite, hikayeye konu olan imge ve meyvedir. 

Kadın ile elma imgesi yan yana kullanılmıştır, bunun sebebi ise, yasak olanı, kötü olanı ve aldatmanın temsili olarak vurgulanmasıdır. Mitoslarda elma ve kadın entegrelerine çok sık rastlanmaktadır. Cezbedici, güçlü, güzel, ikna edici olan kadın elma ile betimlenir. Sanatçının mitlerden yola çıkarak üretmiş olduğu kavramsallıkta güzel-kötü, güçlü-kırılgan gibi ikililiklere rastlanmaktadır. 

''İnsan ve büyük bilinç dışı, insan ve ortak bilinç dışı, insan ve söylemleri, insan ve gerçeği: Garip Meyve ! '' (Kahraman, 2018) 10 Mart 2018 tarihine kadar Akbank Sanat'ta görülebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SUSIE MACMURRAY

GARİP MEYVE...  AKBANK SANAT  Akbank Sanat 25. yıldönümü kapsamında İngiliz sanatçı Susie MacMurray 'i ağırladı. Küratörlüğünü Ha...