28 Ekim 2017 Cumartesi

ANALOGDAN...

ANLAR VE DEGİSİMDEN - ANALOGTAN DİJİTALE YOLCULUK

Sınıf arkadaşım ve Fulart Sanat Evi'nin sahibi ve küratörü olan Güzin Anbar ile CKM 'de (Caddebostan Kültür Merkezi) bir fotoğraf sergisi açılışına gittik. Koştura koştura yetiştiğimiz açılış, Uğur Gökhan'ın Fotoğraf sergisiydi. Anlar ve Değişim adlı sergi 31 Ekim 2017 tarihine kadar görülebilmekte.

Fotoğraf yıllar boyunca en basit haliyle anı dondurmak, anılaştırmak olarak tanımlamış, ölümsüzleştirilmiştir. Fotoğraf çekmek ise; çekilen kare ve kameranın arkasında ki kişinin görüntüde var olan halini, çeken kişinin kendi yorumu ve bakış açısıyla değerlendirmesi olarak görülür. Fotoğraf çekmek, sözcüklerin yetersiz kaldığı yerde sözcüklerin yerini alan duygusal ve açıklayıcı bir imgedir aslında. 
''Eğer hikayeyi sözcüklerle anlatabilseydim, yanımda sürekli bir fotoğraf makinası taşımaya ihtiyaç duymazdım'' (Lewis Hine) diyen ABD'li fotoğrafçı bu cümlesiyle demek istediğimi en güzel anlatan insanlardan biridir. 
İnsanı, doğayı, nesneyi ve herşeyi sevebilmek fotoğraf sanatını doğuran unsurlardan biridir. Uğur Gökhan, duygularını ve yorumunu teknolojiyle çok güzel harmanlamış bir sanatçı olarak bende ki yerini almıştır. ''Teknolojinin masa başında ki kullanıcıya sonsuz yaratıcılık olanakları sağladığını,yaşanmamış olanların bile sınırsız düş gücü ile yeniden tasarlanabildiğini vurguluyor'' (GÖKHAN,2017). Rengarenk bir dünyası olan sanatçının gezip gördüğü yerleri tekillikten kurtararak bambaşka bir mekan algısı ortaya koyması dikkatimi çeken unsurlardan biri olmuştur. 



Gezdiği yerleri renkli hayal dünyasıyla birleştirerek olmayan bir mekan yaratmış olan sanatçının, canlı renkleri kendisiyle özdeşleştirdiğini görebilmekteyiz. 








Doğayı bile kendi yaratıcılığıyla harmanlayarak, tekilliğin ve monotonluğun evrilebileceğini bize gösterebilmektedir.










Üretilen yeni dünya ve renklerin içinde rengarenkliğin hayranı olan ben, kaybolmuş durumdaydım. Anlatmak ve göstermek istediği herşeyi net bir biçimde izleyiciye sunmuştur. Bunun en basit örneği ise bu çalışmadır; 

Bana sigara dumanını anımsatan bu çalışma, gözümde akıcılığın ve hareketliliğin renkliliği olarak sunulmuştur. Sigara dumanı renkli olsaydı aynı bu şekilde görülebilirdi ve hipnotize edici bir etkisi olurdu. 
Ya da akışkan bir su berrak olmasaydı bu şekilde görülebilirdi. Soyut eserlerin güzelliği buradan gelmekte ve algı değişkenliği gösterebilmektedir. Her halükarda hareket eden ve akışkan olan bir durum olduğunu gayet net görebilmekteyiz. 

Çok keyifle gezdiğim bu sergi CKM'nin 4. kattaki Fuaye Alanında görülebilir. Alan çok geniş olduğu için doldurulması pek mümkün olmasa da çalışmaların ilgi çekiciliği bu boşluğu gayet güzel tamamlamıştır.

Kaynak:https://www.neoldu.com/unlu-fotografcilardan-ozlu-sozler-komik-fotografci-sozleri-15736h.htm
http://sanat-magazin.com/sanatinicinden/haberler/ugur-gokhan-anlar-ve-degisim-fotograf-sergisi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SUSIE MACMURRAY

GARİP MEYVE...  AKBANK SANAT  Akbank Sanat 25. yıldönümü kapsamında İngiliz sanatçı Susie MacMurray 'i ağırladı. Küratörlüğünü Ha...